Livingston heeft nieuwe eigenaar

 Na een korte tijd op zoek te zijn naar een kajuitjachtje om het IJsselmeer en de Wadden mee te bezeilen, ging het plots vrij snel. Vorige week nog naar een Victoire 28 gekeken, maar daar moest naar mijn idee nog te veel aan gebeuren. Ook had ik al naar een Victoire 26 gekeken. Een bezichtingsafspraak voor een V26 in Grou afgelopen zondag werd last minute geannuleerd, toen de Livingston op Marktplaats te koop werd aangeboden. Dié zag er goed uit zeg! Direct een bezichtigingsafspraak gemaakt met de verkopende dame, en die zondag vanuit Friesland naar Andijk gereden. 



Ik was direct enthousiast, boot zag er goed onderhouden uit. Vrouw en dochter waren wat minder te spreken over de kleur van het dek (geel/beige). Maar goed dat kan altijd nog een ander kleurtje krijgen. Van binnen en van buiten zag de boot er tip top uit. De voor-vorige eigenaar heeft deze boot lang in bezit gehad en met veel liefde onderhouden. 

Er zijn de nodige aanpassingen gedaan, onder andere een complete dekrenovatie. Er is een gereviseerde Yanmar 9 pk dieselmotor geplaatst in 2008. Bij proefvaartje naar de kraan in haven sloeg deze een paar keer af, moet nog gaan uitzoeken wat dat kan zijn. Lijkt me goed om deze bij de plaatselijke Yanmar servicepunt in Andijk even te laten nakijken. Voor mij ook nieuw, dus even uitzoeken hoe alles werkt.

Donderdag de boot uit het water gehad voor inspectie. Romp zag er netjes uit, geen osmose en weinig aangroei. Roer en skeg zijn goed,  geen speling voor zover ik kan beoordelen. Alleen kwam er makkelijk wat kit los tussen de romp en de kiel. Daar moet naar gekeken worden. Maar van binnen is de kiel kurkdroog en de kielbouten en moeren zien er heel goed uit. Vraag me zelfs af of die ooit vernieuwd zijn. Dat kan bij boten van deze leeftijd (deze dame is uit 1974) wel eens anders zijn. Zo hebben wij met mij  schoonfamilie een Victoire 22 (de Mak-ke Otter) uit 1967 (ook mijn bouwjaar), ook een hele leuke boot waar we flink wat aan opgeknapt hebben, maar die kielbouten zouden eens vernieuwd moeten worden.

Donderdag na de inspectie de overdracht gedaan voor de koop, ook de eigenaresse was blij dat de Livingston een liefhebbende nieuwe eigenaar krijgt. We hebben getoast op de overdracht met een door mij meegenomen biertje van de Gooische Bierbrouwerij. Tja als je vrouw daar ambassadeur van is...

Nu dus weer voor een Victoire gevallen. Ook goede verhalen gehoord over de zeileigenschappen van de V26, vandaag of morgen de eerste eigen zeiltocht maken.

Vandaag nog even bezig om de boot wat verder te leren kennen. Zoals gezegd ziet alles er goed uit. Een opsomming: gerenoveerd dek, volledig geschilderd in 2011, houten delen strak in de lak. Originele mast, verstaging ziet er goed uit. Rolfoksysteem, redelijke staat zeilen (moet alle zeilen nog uitzoeken), kajuit netjes en complete inrichting keuken, werkend toilet, marifoon ICOM IC m505 (nog ATIS en MMSI nr checken), extra handunit,  startaccu 95 AH en boordaccu 165 AH, zonnepaneel en smart solar charger controller, walstroomaansluiting. Er zit nog een hele oude dieptemeter op, seafarer 600, nog onduidelijk of die werkt. Bootverlichting werkt, alleen toplicht en windvaan moeten vervangen worden (al nieuw aanwezig). Nieuwe buiskap die nog gemonteerd moet worden, dektentje voor de kuip etc etc.

Vandaag weinig wind, morgen maar eens de eerste zeiltocht maken. Zin in!

Heb je nog hulp/advies/tips nodig over hoe je tot de aanschaf van een (zeil) boot komt, kijk dan bij Zokiesje.nl 



Reacties

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Informatief zeg, goed om op al die zeilzaken te letten. Ook handig en fijn die link naar www.ZoKiesJe.nl Top!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Eerste proefvaart en verder kennismaken

Nog lekker zeilen eind oktober